Το Πέλαγος Πολιτισμού

Το Βόρειο Αιγαίο με τα εννέα νησιά του καλούνται σε αυτήν την περίοδο της αμφισβήτησης των στοιχειωδών, όπου η τύχη τους ορίζεται από τις κοινωνικές αλλαγές, να σταθούν με όραμα, με περίσκεψη, με συλλογική ευθύνη για την πορεία τους στον μέλλοντα
χρόνο.
Καλούνται σε μία ενδοσκόπηση, η οποία θα φέρει στην επιφάνεια τα δυνατά τους στοιχεία, τα ταλέντα τους, που θα γίνουν εργαλεία, δύναμη και προοπτική για μία νέα ταυτότητα σε μία περίοδο, που δοκιμάζονται τα πάντα. Ο πολιτισμός είναι πηγή ενέργειας, ένας θησαυρός, που τον κουβαλάμε βαθιά μέσα μας στο Βόρειο Αιγαίο και το πάντρεμά του με την παράδοσή μας σμιλεύει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα, όταν η κάθε δράση του στοχεύει στην ενεργοποίηση της σκέψης, στον στοχασμό των εμπλεκομένων, στη δημιουργία νέων συνθηκών, άλλων διαδρομών, ενός Πελάγους Πολιτισμού. 

Είναι μέλημά μας οι δράσεις του «Πελάγους Πολιτισμού» να  εμπνέονται από τις ίδιες εκφάνσεις της καθημερινότητας, να λειτουργούν στη συνειδητοποίηση και την εξωτερίκευση όσων δεν έχουν διατυπωθεί έως τώρα, να συνταιριάζουν το παλαιό με το νέο, να εκπαιδεύουν τους νέους και να δίνουν ελπίδα χαράς και αισιοδοξίας και ερεθίσματα για διεξόδους δημιουργικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσεται και η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Tαινιών Ντοκιμαντέρ, ΑegeanDocs, με στόχο την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και ως θεσμού, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ομπρέλα μιας σειράς και άλλων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Πέλαγος Πολιτισμού είναι η συλλογική μας διέξοδος.

Νάσος Γιακαλής
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου


To «Πέλαγος Πολιτισμού» είναι ένας πολυθεματικός θεσμός, που έχει εγκαινιάσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα εννέα νησιά της. Σκοπός του είναι η διάδοση και διασύνδεση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναπτύσσονται σε κάθε νησί. Ο θεσμός αφορά μια σειρά από εκδηλώσεις, για το διάστημα Αύγουστος 2013 - Δεκέμβριος 2014. Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Το «Πέλαγος Πολιτισμού» είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία και φιλοδοξεί να προβάλει δημιουργίες και δράσεις του τοπικού δυναμικού των ενεργών φορέων πολιτισμού των νησιών μας, με στόχο τη διαδραστικότητα και την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων.

Το «Πέλαγος Πολιτισμού», καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τα θεατρικά δρώμενα, τα εικαστικά και την παραδοσιακή μουσική, μέχρι την προβολή της λαϊκής παράδοσης και του παραδοσιακού τρόπου ζωής.